Elegáns felhőkarcolót terveztek a Deák térre

felhőkarcoló a deák téren_budapest-portal
 

Elegáns felhőkarcolót terveztek a Deák térre

Budapestnek még nincs főtere, sem impozáns városházája, sem felhőkarcolója. A legtöbb régi nagy- és kisvárosnak van egy főtere, a főterén meg egy városháza, aminek meg van egy tornya. Ez eredetileg tűztoronyként funkcionált a legtöbb helyen (vagyis innen figyelték, hogy minden oké-e a városban), később inkább csak szimbolikusan jelölte a hatalmat. Pestnek is volt egy korábban, egy tornyos-teres. Még 1900-ban bontották le, amikor az Erzsébet hídat építették.

Több alkalommal tervezték már megépíteni. Az Erzsébet sugárút bejárata készült el a Madách-házak az óriáskapujával, még a világháború előtt. Ezt az utat zárta volna le az impozáns városháza. A Merlin Színház lebontásán és a Károly körút felé zárt fal emelésén is gondolkodtak.

Van egy új elképzelés, mi szerint egy 96 méter magas felhőkarcolót építenének a Deák térre. Elkészült a látványterv is. A magassága egyértelmű, ha megnézzük, hogy a Parlament és a Bazilika is egészen pontosan 96 méteres.

felhőkarcoló a deák téren_budapest-portal

Jelenleg a placc a városháza előtt üresen áll, ahol akár egy másfél hektáros új főteret is építhetünk a főváros közepén! Vannak olyan elképzelések, miszerint a Városház tér akkor is igényel egy jelet, mert a Parlament (ország) , Bazilika (egyház) mellett a Budapest (város) szimbólumának is meg kellene jelennie a város látképében.

Megnyílhatna az épület előtti közpark, és a belső kertek is a nagyközönségnek.  Egy vadi új homlokzatnak  is kell készülnie a régi tiszteletben tartásával. Sok alkalommal állt meg itt a város szépítése, legtöbbször válság, vagy a háborúk miatt. Most, hogy a válságból már kilábaltunk, remélhetjük, hogy talán most sikerül megvalósítani. Kérdés, hogy honnan lesz meg rá a büdzsé, hiszen ez egy sokmilliárdos beruházás!

felhőkarcoló a deák téren_budapest-portal

Fotó: RLA

Forrás: index.hu

A cikk partnere: 

 

Geokert - Télikert

Teteje