Jó befektetés a lakás?

 

Jó befektetés a lakás?

Az ingatlan.com elemzése szerint a használt lakások  33 százalékkal, a telkek pedig 5 százalékkal érnek többet mint tavaly. A lakóingatlanok drágulása miatt a háztartások vagyona jelentősen nőtt, a jövőben pedig az új lakások pörgethetik tovább a piacot.
Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője szerint „…aki például tavaly októberben vett egy budapesti lakást, az 25 százalékos vagyonnövekedést érhetett el. Más kérdés, hogy ezt csak egy esetleges eladásnál realizálhatja. Ráadásul, ha a pénzből hasonló környéken másik ingatlant szeretne venni, akkor a kiszemelt lakásért is többet kell fizetnie” – fogalmazott a szakértő. Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint az európai országok között a magyarországi és lettországi lakások drágultak a legnagyobb mértékben az idei év A fővárost, a megyeszékhelyeket és megyei jogú városokat második negyedévében.

Megindult az új lakások piaca is

Az átlagos négyzetméterár a fővárosban, a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban 16 százalékkal, 492 ezer forintra emelkedett egy év alatt, míg az ezt megelőző évben is 13 százalékos volt a növekedés. Balogh László hozzáteszi: „Az új lakások piacán látható jelentős kínálatbővülésre számítani lehetett, az első félévben ugyanis 237 százalékkal nőtt az új lakásokra kiadott építési engedélyek száma. Sok lakás persze még nincs kész, csak indulóban vagy folyamatban van a fejlesztés, de már tervezőasztal mellől is értékesítik őket” 
Az új lakások piacát tekintve Budapest a legdrágább, az átlagos négyzetméterár 582 ezer forint – ez éves szinten 15 százalékos növekedést jelent, a 2014-es átlaghoz képest pedig több, mint 30 százalékos drágulásnak felel meg. Néhány példa: az új építésű lakások árai így alakulnak: Debrecenben 367 ezer forint, Kecskeméten 399 ezer forint, Győrben pedig 376 ezer forint volt átlagosan a lakások négyzetméterének ára október elején.

Hasonló a helyzet a használt lakások piacán is

Bár az elemzők 2016 első negyed évében még úgy gondolták, hogy a használt lakások piacán lassul az áremelkedés üteme, de az október elején mért adatok szerint a drágulás tempója egyenletes volt az elmúlt két évben.
A 10 ezer főnél többet számláló településeken a használt lakások országos átlagos négyzetméterára 346 ezer forintot tett ki, ami éves szinten 33 százalékos drágulásnak felel meg, a két évvel ezelőtti adatokhoz képest pedig több mint 50 százalékot jelent. A használt lakások ára a legmagasabb a fővárosban: 444 ezer forint négyzetméterenként, ez tavaly októberhez képest 25 százalékos, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 55 százalékos növekedést jelent. A vidéki nagyvárosokban, Szegeden és Kecskeméten 20 százalékot meghaladó mértékben nőttek az átlagos négyzetméterárak 236 ezer, illetve 251 ezer forintra, Veszprémben 30 százalékos volt az áremelkedés, a használt lakásokat itt 273 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra. A legdrágább vidéki város Győr lett: 10,8 százalékos éves áremelkedés után, 293 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Kisebb mértékű az áremelkedés a telkeknél

Országos szinten egy telek négyzetmétere 10,5 ezer forint volt októberben, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot, és valamivel több mint 5 százalékos növekedést jelent 2014 októberéhez képest. Az országos szinten nem volt egyenletes drágulás, inkább az elmúlt egy évben mentek feljebb az árak. Ez nem vonatkozik Budapestre, ahol viszont folyamatos volt az áremelkedés, a telkek négyzetmétára tavalyhoz képest 12 százalékkal 32 ezer forintra nőtt, ez 23 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. Az átlagos telek-négyzetméterárak nőttek tavalyhoz képest Székesfehérváron és Debrecenben is, előbbi megyeszékhelyen 25 százalékkal 10 ezer forintra, utóbbiban 22 százalékkal 11 ezer forintra.

Előrejelzések

Balogh László így foglalja össze az ingatlanpiaci várakozásokat: „A használt lakások árai tovább nőhetnek 2017-ben a legnagyobb hazai városokban, de a drágulás üteme vélhetően már csökkenni fog”

A cikk partnere: 

S.P.C. Ingatlan Iroda
 

S.P.C. Ingatlan Iroda

Teteje