Reccs, tésztahídépítő verseny

tesztahid_budapest-portal
 

Reccs, tésztahídépítő verseny

Semmi, semmi, semmi, reccs

 

Az Óbudai Egyetemen (ÓE) idén hatodszor rendezték meg a RECCS nevű tésztahídépítő-világbajnokságot. Valójában jóval régebb óta fut a rendezvény a jogelőd főiskolán, viszont 2011 óta hívnak más országból is versenyzőket. A világban sok helyen és régóta rendeznek tésztahídépítő-versenyeket, Magyarország az ÓE-vel kapcsolódott be 15 évvel ezelőtt a kanadai Okanagan College által szervezett versenyen az egészbe.

A Budapesten rendezett versenyen műszaki egyetemek hallgatóiból álló csapatok egy kilogramm tésztából; egy méter fesztávú hidakat építenek.  Az elkészült szerkezeteknek a teherbírását tesztelték, a hidakat szakmai zsűri rangsorolta. A megépített hídon kötelező egy 50 milliméteres útfelület, ezeknél, alulról terhelték őket, amíg össze nem törtek.

Idén 8 országból jöttek versenyzők, nemzetközi csapat is jelentkezett, akik az OE erazmusos diákjaiból álltak össze. Jöttek versenyzők a szegedi és a debreceni egyetemről is, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Iránból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Norvégiából és Törökországból.

 

A nyertesek

A versenyen a hidak mellett tartószerkezeteket is építettek, ezek külön kategóriában indultak: nem kellett útnak lenni rajta, így felülről terhelték őket.

helyezés

szerkezet neve

típus

intézmény

csapat név

végső terhelés (kg)

1

Feláldozható 5

híd

Kolozsvári Egyetem

Kamikaze

455,3

2

Türkaz

híd

Atatürk University

New Truss

441,8

3

Sivatag

híd

Kolozsvári Egyetem

Mustang

430,9

 

 

 

 

 

 

1

Alpha

tartó

Technical University of Riga

Bridge It!

468,8

2

Camel2

tartó

Óbudai Egyetem

Canellonia

466,7

3

Beta

tartó

Technical University of Riga

Bridge It!

443,8

 

Forrás: index.hu

A cikk partnere: 

 

Geokert - Télikert

Teteje