A személyi jövedelemadót részletekben is fizethetjük

szja részletfizetés_ujlipocia
 

A személyi jövedelemadót részletekben is fizethetjük

Kérhetünk pótlékmentes részletfizetést a fizetendő személyi jövedelemadóra és egészségügyi hozzájárulásra. Az éves szja-bevallásban kell ezt jeleznünk.

Az adóhatóságnál hat hónapra lebontva lehet igényelni és pótlékmentesen online az ügyfélkapun. Amennyiben nem nagyobb az összeg mint 200 ezer forint valószínűleg megkapjuk, ezért érdemes azt igénybe venni. Csupán egy kiegészítő nyilatkozatot kell kitölteni és beküldeni az interneten. Vállalkozók és áfa kötelesek kivételével mindenki megkaphatja.

Az első részletet ez év május 22-éig be kell fizetni. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően június 20-ig, július 20-ig, augusztus 21-ig, szeptember 20-ig, illetve október 20-ig. Fontos a fizetési határidők betartása, mert, ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek.

A részletfizetés módjai:

-          bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban az adóazonosító jel feltüntetésével;

-          bankkártyával interneten, az Ügyfélkapun keresztül az eBEV felületen;

-          bankkártyával a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain;

-          csekken, amely beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve igényelhető a NAV honlapján található CSEKK elnevezésű vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” nyomtatványon; továbbá a 06-40/42-42-42-es telefonszámon.

 A bevallás benyújtásával az első részletet be lehet fizetni az ügyfélkapu-regisztrációval hozzáférhető online felületen is, bankkártyával.

Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását hat hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.

 

Forrás: 13.kerulet.ittlakunk.hu

 

Teteje